Thursday, 12 May 2011

Khasiat Barli

Barli ni bagus untuk kesihatan. Aku memang selalu minum barli suam ketika makan tengahari. Tidaklah setiap hari, 7 hari seminggu tu, tapi kerap gak aku minum. Minggu ni belum terlepas minum lagi. Nak kata fav idak juga.

Aku checkup kat klinik swasta dan aku mengadu kat doktor (mengadu OK!) aku kerap kencing. Memang normal kan bagi ibu mengandung. Mula2 doktor cakap mungkin kencing kotor. Jadi aku amalkan minum barli ni, alhamdulillah, xdelah aku asyik nak buang air kecil tu je. Sampai asyik tukar underware je. Ish3. Selesai satu masalah.

Biasanya memang kalau kencing kotor, orang akan syor kan minum air barli ni. Selain daripada mengubati masalah kencing kotor, barli ini juga merupakan sejenis bijirin yang kaya dengan protein dan vitamin E. Pasal itulah barli ni gak merupakan salah satu daripada ramuan asas dalam penjagaan kulit muka. Akak kat office aku cakap, nanti anak aku kulit bersih jika aku amalkan minum barli ni. Ye ke kak? Aku google tak jumpa pon. Tapi itu tak kisahlah. Aku pon suka je kunyah barli nih. Hihihi.

Air rebusan barli baik untuk memulihkan tenaga bagi orang yang baru sembuh daripada penyakit selain kandungan 'beta-glucan' yang ada pada barli yang dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Ada gak yang mengatakan barli ni dapat mengurangkan paras gula dalam badan. Nak apa lagi kan? Banyak keistimewaan barli ni.

Inilah salah satu yang aku amalkan gak. Aku tak amalkan minum soya sebab nanti kulit anak sensitif. Bukan tak boleh minum langsung, cuma aku tak amalkannya.

0 comments:

Post a Comment